KONUT YAPI KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ 

ANASÖZLEŞMESİ 
 

BİRİNCİ BÖLÜM 

KURULUŞ, ÜNVAN, MERKEZ, SÜRE, AMAÇ VE FAALİYET KONULARI 

KURULUŞ: 

Madde 1- Bu ana sözleşmede isimleri, merkezleri ve taahhüt ettikleri sermaye payları gösterilen konut yapı kooperatifleri tarafından, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre değişir ortaklı, değişir sermayeli, sınırlı sorumlu bir Kooperatifler Birliği kurulmuştur. 

TÜZEL KİŞİLİĞİN KAZANILMASI VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ: 

Madde 2- Birlik Ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır. Tescilden önce Birlik namına iş ve işlem yapanlar bunlardan şahsen ve zincirleme olarak sorumludurlar.

         Anasözleşmede yapılacak değişiklikler kuruluştaki usule tabidir. 

ÜNVAN: 

Madde 3- Birliğin Ünvanı Sınırlı Sorumlu  ELVANKÖY KONUT ÜRETİM YAPI KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'dir.(Kısa adı ELVANKOOP)'tur. 

MERKEZ: 

Madde 4- Birliğin merkezi ANKARA'dır. 

ÇALIŞMA BÖLGESİ: 

Madde 5- Birliğin çalışma bölgesi TÜRKİYE'dir. 

SÜRE : 

Madde 6- Birliğin süresi 30 yıldır. 

AMAÇ VE FAALİYET KONULARI: 

Madde 7- Birliğin amacı, ortak kooperatiflerin, konut üretimine yönelik çalışmalarına öncülük etmek, ortak çıkarlarını korumak, yerleşim sonrasında ortakların temel gereksinimlerini karşılamak üzere gerekli tesisleri kurmak ve işletmek, yerleşim bölgelerinin ağaçlandırılması çalışmalarında bulunmak, ortak kooperatiflerin hesap ve işlemlerini denetlemek ve kentleşmenin sağlıklı oluşumuna katkıda  bulunmaktadır. 

Bu amaçla Birlik aşağıdaki konularda faaliyet gösterir:

1- Ortak kooperatiflerin gereksinimleri oranında konut alanları (Arsa) satın alıp bu alanları parsellere bölerek altyapı, plan proje ve maliyet hesapları hazırlamak, bu amaçla teknik büro ve kadroları kurmak,

2- Ortak kooperatif adına konut elemanları ile inşaat malzemelerini toptan temin etmek, bu alanlarda gerektiğinde yatırıma yönelmek,

3- Ortak kooperatiflerin yararlanacakları tip projeleri hazırlamak, bu projelerin denetimini yapmak,

4- Konutların üretiminde kooperatifler adına yüklenici firma yada firmalara gerektiğinde kefil olmak, gerektiğinde konut üretimini yüklenerek bu amaçla düzenlemeler yapmak , tesis ve makinaları satın almak yada yaptırmak,

5- Kooperatiflerin kredi gereksinimlerinin karşılanması amacıyla ilgili finansman kuruluşlarına başvuruda bulunmak, kredilerin amaca uygun kullanılmasını sağlayıcı önlemler almak,

6- Yurt içinde temin edilemeyen araç-gereç ve makinaların dış alımını yapmak,

7- Toplu kullanım alanlarının düzenlenmesi, okul, kreş, cami, oyun ve eğlence yapıları ile alış-veriş merkezlerinin yapım ve kullanımı konularında belediye ve ilgili kamu kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak,

8- Ortak kooperatiflerin muhasebesini tutmak,

çalışma, hesap ve işlemlerini denetlemek, idari konularda kooperatiflere yardımcı olmak,

9- Konut kooperatifleri merkez Birliğine ortak olmak,

10- Kurulması halinde kooperatifler bankasına ortak olmak,

11- Ortak kooperatiflerin yöneticileri, personel ve ortaklarının eğitimi amacıyla kurs, seminer ve eğitim programları hazırlamak,

12- Ortak kooperatiflerin çalışmalarının düzenli ve uyumlu olmasını sağlayacak yönetmelikler hazırlamak,

13- 1163 sayılı kanunun 42/6 maddesi hükmü uyarınca, menkul ve gayrimenkul almak, ortak kooperatiflerine satmak, ipotek işlemleri yapmak, irtifak, intifa, şufa, vefa ve iştira hakları tesis etmek,

14- Ortak kooperatiflerin ortaklarının  yerleşim sonrasında ortaya çıkacak temel gereksinimlerini karşılamak üzere gerekli tesisleri kurmak ve işletmek,

15- Yerleşim bölgelerinde gerekli ağaçlandırma çalışmalarında bulunmak,

16- Ortak kooperatiflerin inşaatlarının kontrollük hizmetlerini  yürütmek,

17- Gerektiğinde, ortaklar ve personel için yardım fonları oluşturmak, konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunmak, 

İKİNCİ BÖLÜM 

SERMAYE VE PAYLAR 

SERMAYE: 

Madde 8- Birliğin sermayesi ortak kooperatiflerin taahhüt ettikleri payların  tutarlarından oluşup, değişkendir. Ancak sermayenin en az haddi 7.500.000.- liradır. Kuruluşta bu sermayenin tamamının taahhüt edilmesi ve ¼'ünün peşin ödenmesi zorunludur.

                Ayni sermaye konamaz. 

PAYLAR: 

Madde 9- Bir ortak payının değeri 10.000.- TL'dir. Her ortağın en az 50 pay taahhüt etmesi zorunludur. Ortaklık payları bu Anasözleşmenin 20. Maddesine göre düzenlenen ortaklık senedinde gösterilir. Senetle temsil  edilmeyen paylar 10.000.- TL'den itibar olunur. 

PAYLARIN ÖDENMESİ: 

Madde 10- Ortak kooperatiflerin taahhüt ettikleri pay bedellerinin en az ¼'ü peşin, geri kalanı ise yönetim kurulunca belli edilecek eşit aylık, taksitler halinde ve en fazla 1 yıl içinde ödenir. 

HİZMET KARŞILIĞI  ALINACAK  ÜCRET: 

Madde 11-  Birliğin yaptığı, yada yaptırdığı veya öncülük ettiği hizmet ve işlerle yatırımlar karşılığında, ya da verilecek belgelerden Birlik Yönetim kurulunun belirleyeceği, genel kurulun payları ortak kooperatifler en geç yine genel kurul yada yönetim kurulunca belirlenen zamanlarda Birliğe ödemek zorundadırlar.

        Nitelikleri farklı kooperatiflere götürülecek hizmet ve işlerle yatırımlar için farklı ücret ve gider karşılığı alınabilir.

         Ortaklıktan ayrılan ya da çıkarılanlardan kendilerine isabet eden masraf yada zararlar alacaklarına mahsup edilir. Bu yoldan tahsil mümkün olmazsa yasal yollardan gerektiğinde mahkeme ve icra marifetiyle tahsil edilir. 

EK ÖDEME YÜKLEMİ: 

Madde 12-  Bilanço açıklarını kapatmada kullanılmak üzere ortak  kooperatiflerden ek ödeme istenebilir. Ek ödemelere Birlik Genel Kurulunca karar verilir 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

ORTAKLIK İŞLEMLERİ 

ORTAK SAYISI: 

Madde 13- Birlik kuruluşta en az 7 kooperatifin bir araya gelmesiyle kurulur. 

ORTAKLIK ŞARTLARI: 

Madde 14- Birliğe ortak olmak aşağıdaki nitelik ve şartların varlığını gerektirir. 

1- Birliğin Çalışma Bölgesi içinde bulunmak,

2- Konut Yapı veya Birliğin amacına uygun konularda çalışan kooperatif olmak,

3- Başka bir konut Kooperatifleri Birliğine  ortak olmamış olmak,

4- Anasözleşmesinde ortak olma konusunda hüküm bulunmak ve genel kurullarında Birliğe katılma kararı almak,

5- Birlik yatırımlarına katılmayı kabul etmek ve anasözleşme hükümlerini, bütün hak ve ödevleriyle kabul ettiğini Birlik Yönetim Kuruluna  yazılı olarak bildirmek,

6- Birlik Genel Kurulunca belirlenecek miktarda aylık ödemeyi kabul etmek,

7- Ortak Kooperatiflerden, ferdi mülkiyete geçere

şletme kooperatifine dönüşenler,

         istedikleri takdirde Birlik ortağı olarak kalabilirler. 

ORTAKLIĞA KABUL: 

Madde 15- Gerekli şartları kabul edipte Birliğe ortak olmak isteyen kooperatifler yazılı olarak yönetim kuruluna başvururlar. Bu başvuruda Anasözleşmenin tüm hükümlerinin ve getirilen yükümlülüklerin kabul edildiği açıkça belirtilir.

   Ortaklığa kabul yönetim kurulunun kararı ile gerçekleşir. Yönetim Kurulu,  ortaklar ile ortak olmak için başvuranların 14 ncü maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığını araştırmak zorundadır. Ortaklığa kabul veya red kararı, ilgili kooperatife 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir. İlgili kooperatif ortaklığa alındığı takdirde, kararın kendisine bildirildiği tarihten itibaren 1 ay içinde sermaye taahhüdünün diğer ortaklarca ödenmiş taksidi ile, diğer ortakların herbirinin o tarihe kadar ödemiş oldukları paralara eşit meblağı bir defada öder.

      Yedek üye ve benzeri şekilde ortak kaydı yapılamaz. Bu amaçla para tahsil edilemez. 

ORTAKLIKTAN ÇIKMA: 

Madde 16- Her ortak, genel kurullarında aldıkları karara dayanarak hesap yılı sonundan 1 ay önce Birlik Yönetim kuruluna yazı ile başvurarak ortaklıktan çıkabilir.

      Ancak, ortaklıktan çıkma hakkı Birliğe girişten itibaren 3 yıldan önce kullanılamaz.  
 

ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA: 

Madde 17- Bu anasözleşmenin 14 ncü maddesindeki ortaklık şartlarını kaybedenler ile mali yükümlülüklerini ilk istemde 10 gün, ikinci istemde bir ay içinde yerine getirmeyenler ortaklıktan çıkarılır. Ortaklıktan çıkarma Birlik yönetim kurulunun kararıyla olur.

      Çıkarılma kararı gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar defterine kaydedilir. Kararın onaylı örneği çıkarılan ortak kooperatife tebliğ edilmek üzere, 10 gün içinde notere tevdi edilir. Ortak çıkarma kararının tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde iptal davası açabilir veya genel kurula itiraz edebilir. Bu itiraz ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine iptal davası açılamaz. İtiraz üzerine Genel Kurulca verilecek karara karşı iptal davası hakkı saklıdır. 3 aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarma kararları kesinleşir. Ortak kooperatifler bu maddede gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamaz.

      Haklarındaki çıkarma kararı kesinleşmeyen ortak kooperatiflerin yerine yeni ortak alınamaz. Bu kooperatiflerin ortaklık hak ve yükümlülükleri çıkarma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. 
 

ORTAKLIĞI SONA ERENLERLE HESAPLAŞMA: 

Madde 18- Ortaklığı sona erenlerin, sermaye ve diğer alacakları o yılın bilançosuna göre hesaplanarak, bilanço tarihinden itibaren 1 ay içinde geri verilir.

      Ayrılan ortak kooperatifler, Birliğin yedek akçeleri üzerinde bir hak iddia edemezler. Ortaklığı sona eren kooperatiflerin alacak ve hakları bunları isteyebileceği günden itibaren 5 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar. 

ORTAKLIĞA TEKRAR GİRME: 

Madde 19- Birlikten kendi istekleri ile ayrılanlar ile Birlikten çıkarılanlar Birlik genel kurulunca belirlenecek katılma payını ödemeleri ve ortaklık için öngörülen diğer yükümlülükleri yerine getirmeleri kaydıyla ortaklığa alınabilirler. 
 

ORTAKLIK SENEDİ: 

Madde 20- Her ortağın üyelik haklarının ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması şarttır. Bu senede Birliğin ünvanı, ortak kooperatifin ünvanı, adresi, Birliğeirdiği ve çıktığı tarihler yazılır. Senet, kooperatifi temsile yetkili olan kimseler ile Birliği temsile yetkili kişiler tarafından imzalanır. 

BİRLİĞE YENİ GİREN ORTAKLARIN SORUMLULUĞU: 

Madde 21- Birliğin durumunu bilerek birliğe giren ortak kooperatif giriş tarihinden önce doğmuş olan Birlik borçlarından diğer ortaklar gibi sorumlu olur. Buna aykırı sözleşme hükümleri ile ortaklar arasındaki anlaşmalar üçüncü şahıslar için hüküm ifade etmez. 

ARSA TAHSİS KOŞULLARI: 

Madde 22- 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 42. maddesinin 6 ve 7. Bendleri hükümlerine uyularak, Birlikten arsa tahsisi alan kooperatiflerin aşağıdaki hususlara göre işlem yapmaları gereklidir.

1- Kooperatiflerin uygulayacağı plan, projeler Birlikçe hazırlanır veya hazırlatılır. Birlikten izin alınmadan bu projelerde değişiklik yapılamaz.

2- Birliğin, inşaat yapım yöntemi ve firma seçimi esasları ile ilgili yönetmeliklerine ve kararlarına uyulur.

3- Birlikçe ortak kooperatiflere tahsis ve devredilecek arsaların bedelleri ile, bu arsaların altyapı bedelleri Birlik tarafından saptanacak koşullara göre ödenir.

      DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

BİRLİĞİN ORGANLARI VE YÖNETİMİ 
 

BİRLİĞİN ORGANLARI: 

Madde  23- Birliğin organları şunlardır:

1- Genel Kurul,

2- Yönetim Kurulu,

3- Denetim Kurulu 

GENEL KURUL:

GENEL KURUL VE OY HAKKI: 

Madde 24- Birliğin en yetkili organı, ortak kooperatiflerin temsilcilerinden oluşan genel kuruldur.

      Temsile yetkili kimseler vekaleten oy kullanamazlar.

      Temsilciler kooperatiflerin genel kurullarınca kendi ortakları arasından seçilir. 

TEMSİLCİLERİN SAYISI: 

Madde 25-    Ortak sayısı 7-60 olan kooperatifler için 1, ortak sayısı 61-100 olan 2, ortak sayısı 101-200 olan 3, ortak sayısı 201-300 olan 4, ortak sayısı 301 den yukarısı için 5 temsilci yedekleri ile birlikte en az 1 en çok 4 yıl için seçilirler. Temsilci sayısının hesaplanmasında kooperatifin kendi genel kurulunu yaptığı gündeki ortak sayısı göz önüne alınır. Birlik temsilciliğine seçileceklerin, Birlik Yönetim Kurulu üyelerinde aranacak nitelikleri taşımaları zorunludur. Yönetim Kurulu ve Denetim kurulu üyelerinin temsilci seçilmesi mümkündür. Her temsilcinin genel kurulda 1 oy hakkı vardır. Asıl temsilcinin temsilcilikten ayrılması veya özürü halinde oy sırasına göre yedek temsilci kooperatifin yönetim kurulu kararı ile  Birlik Genel Kuruluna katılır. 

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ: 

Madde 26- En yetkili organ olan genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

1- Bilanço ve gelir-gider farkı hesapları ile yönetim kurulu ve denetçiler tarafından verilen raporları inceleyerek kabul veya reddetmek,

2- Yönetim kurulu üyeleri ile denetim kurulu üyelerini seçmek, ibra etmek veya sorumluluklarına karar vermek gerektiğinde bunları azletmek,

3- Yönetim ve denetim kurulu üyelerine verilecek aylık ücret, huzur hakkı ve yolluk miktarı ile bütçeyi görüşerek karara bağlamak,

4- Yönetim kurulu tarafından verilen ortaklıktan çıkarma kararlarına yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak,

5- Kanun, Anasözleşme ve iyiniyet esasları ile Genel Kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen Yönetim Kurulu kararlarının iptal edilip edilmeyeceği  konusunda karar vermek,

6- Anasözleşmede yapılması öngörülen değişiklikler hakkında karar vermek,

7- Kooperatifler Merkez Birliğine girme kararı vermek,

8- Bilanço açıklarını ve ek ödemeleri tespit etmek ve kooperatiflerden alınmasına karar vermek,

9- Birliğin dağılması hakkında karar vermek, tasfiye kurulunu seçmek,

10- Kanun ve Anasözleşme ile genel kurula tanınmış olan diğer konular hakkında karar vermek,

Genel kurul yukarıdaki görev ve yetkilerini devir ve terk edemeyeceği gibi Birliğin amaçları ile ilgili her türlü işler hakkında da karar verebilir. 

TOPLANTI ŞEKİLLERİ, ZAMANI VE YERİ: 

Madde 27- Genel Kurul, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.

      Olağan genel kurul toplantısının her yılın ilk altı ayı içerisinde yapılması zorunludur.

      Olağanüstü genel kurul, Birlik işlerinin ve Ana sözleşme hükümlerinin gerektirdiği zaman ve surette toplanır.

      Genel kurul, Birlik merkezinin bulunduğu yerde toplanır.

ÇAĞRIYA YETKİLİ OLANLAR: 

Madde 28-  Genel Kurul, yönetim kurulunca toplantıya çağrılır.

      Gerekli hallerde denetim kurulu, birliğin ortağı bulunduğu üst birlik ve tasfiye memurları genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahiptirler. Genel kurul yukarıdaki şekilde toplanamadığı taktirde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca toplantıya çağrılabilir.

      Ayrıca, 4 ortaktan az olmamak kaydıyla toplam ortak sayısının 1/10'unun isteği halinde, genel kurul 10 gün içinde yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılır. Bu başvurunun müştereken ve noter tebligatı ile yapılması gerekir.

      Yönetim kurulunca bu isteğin zamanında yerine getirilememesi ve sırayla denetim kurulu, birliğin ortağı bulunduğu üst birlik ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na  aynı şekilde yapılan başvurulardan da bir sonuç alınamaması durumunda, istek sahipleri mahalli mahkemeye başvurarak genel kurulu bizzat toplantıya çağırma izni alabilirler. 

ÇAĞRININ ŞEKLİ: 

Madde 29- Olağan ve olağanüstü toplantılara çağrı, taahhütlü mektupla ayrıca gerektiğinde gazeteden ilan yoluyla yapılır. Çağrının sadece yazılı olarak imza karşılığı yapılması da mümkündür Çağrının toplantı gününden en az 30 gün önce ve en çok 2 ay içinde yapılması, toplantının gün ve saati ile yerinin ve gündem maddelerinin belirtilmesi zorunludur.

      Çağrıda birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı taktirde, yapılacak olan sonraki toplantıların tarihi, saati ve yeri açıklanarak  yeni bildirime gerek kalmaksızın bir defada ortaklara duyuru yapabilir. Toplantılar arasında en az 7 ve en fazla 30 gün süre bulunması gerekir. Sürelerin hesabında duyuru ve toplantı günleri hesaba katılmaz.

      Ana sözleşmenin değiştirilmesi söz konusu ise  yapılacak duyuruda değiştirilecek maddelerin numaralarının yazılması ile yetinilir. 

BAKANLIĞA MÜRACAAT VE GÖNDERİLECEK BELGELER: 

Madde 30- Genel kurul tarihi ile yeri ve gündemi, toplantıdan en az 15 gün önce, Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü)  diğer  illerde ise  kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki Valiliğe ( İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü) yazılı olarak bildirilir. 

Bu bildirime, Bakanlıkça  tespit edilen miktardaki temsilci ücretinin ilgili maliye veznesine yatırıldığını gösteren belge eklenerek  toplantıda  temsilci bulundurulması talep edilir. 

GÜNDEM : 

Madde 31 - Olağan Genel kurul gündemine aşağıdaki hususlar yazılır.

1- Yönetim ve denetim  Kurulları tarafından verilen raporların okunması ,

2- Bilanço, envanter ve gelir - gider farkı hesaplarının incelenmesi onanması veya reddi.

3- Yönetim  kurulu ile denetim kurulu üyelerinin ibrası,

4- Süresi biten Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin yerine yenilerinin  seçilmesi,

5- Gelecek yılın bütçe ve çalışma programının görüşülmesi ve karara  bağlanması,

6- Gerekli görülen diğer hususlar.

      Olağanüstü genel kurul gündemi, çağrının amacına göre tayin ve tespit olunur. Dörtten az olmamak üzere ortakların en az  1/10'u tarafından Genel Kurul toplantı tarihinden en az 20 gün önce müştereken ve noter tebligatı ile bildirilecek hususların gündeme konulması zorunludur.

      Gündemde olmayan konular görüşülemez. Ancak Birliğe kayıtlı  kooperatiflerin en az  1/10'unun temsilcilerinin Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce, yazılı teklifte bulunmaları halinde hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, Bilanço incelenmesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortak kooperatifler  hakkında karar alınması,Genel kurulun yeni  bir toplantıya çağırılması ve kanun anasözleşme ve iyiniyet esasları ile genel kuru kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen Yönetim kurulu  kararlarının iptali, Yönetim kurulu ile Denetçilerin  azli, ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususlar, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının  kabulü ile Gündeme alınır. 

ORTAKLAR  CETVELİ: 

Madde 32- Yönetim Kurulu her genel kurul toplantısından önce ortak kooperatif temsilcilerinin, temsil ettikleri kooperatif ile adı, soyadı ve adreslerini ve imzalanacak yerleri gösterir bir cetvel hazırlamakla yükümlüdür.

 Bu cetvel toplantıya katılanlarla Genel Kurul başkanı ve Bakanlık temsilcisi tarafından isim açılarak imza olunur. 
 
 

GÖRÜŞME  VE  KARAR  NİSABI: 

Madde 33 - Genel kurul toplantılarında ortak kooperatif temsilcilerinin en az ¼'ünün hazır bulunması şarttır. Kararlar hazır bulunan temsilcilerin  çokluğu  ile verilir. Birliğin dağılması veya diğer  Birlik ile birleşmesi  ve anasözleşmenin değiştirilmesi hakkındaki  kararlar da fiilen kullanılan oyların 2/3'ünün çoğunluğu, ortakların şahsi sorumluluklarının ağırlaştırılması veya ek ödeme yükümleri ibdası hakkında  alınacak kararlar için bütün ortak kooperatiflerin ¾'ünün temsilcilerinin rızası gereklidir. 

TOPLANTININ  AÇILMASI VE BAŞKANLIK DİVANI: 

Madde 34 - Genel kurul toplantısı , Bakanlık  temsilcisi bulundurulması hususunda usulüne uygun başvurunun ve 1163 sayılı Kooperatifler kanunun  değişik 87. Maddesine göre işlem yapıldığının tespiti ile toplantı nisabının sağlanması üzerine ve çağrıyı yapan organca yetkili kılınan kimseler tarafından açılır. Müteakiben, bir genel kurul başkanı ile kararlaştırılacak sayıda  sekreter üye ve gerektiğinde oy toplayıcı üye seçilir.

      Genel kurul başkanı ve üyelerinin, Birliğe  ortak  kooperatiflerin  veya  üst  kuruluşun  temsilcileri  arasından seçilmesi  şarttır. 

OY KULLANMANIN  ŞEKLİ : 

Madde 35 - Oylamalar el kaldırmak suretiyle yapılır, ancak Genel kurula katılanların yarıdan fazlasının talebi halinde gizli oya  başvurulur. 

BİLANÇONUN TASDİKİ  VE  İBRA : 

Madde 36 - Bilançonun tasdikine dair genel kurul  kararı yönetim kurulu ile  denetim kurulunun ibrasınıda kapsar. Ancak bilançoda bazı gösterilmemiş veya yanlış düzenlenmiş ise , bilançonun tasdiki ile bu organlar ibra edilmiş olmazlar.

      Denetim raporunun okunmasından önce  Bilanço  ile hesapların kabulü hakkında  verilen kararlar geçerli değildir. İbra edilmeyen Yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri bu organlara aynı genel kurulda tekrar seçilemezler. İbra edilmeyen Yönetim kurulu  aleyhine  tazminat davası açılabilmesi için bu konuda Genel kurulca karar verilmiş olması gereklidir.  

      Birlik denetçileri Genel kurul tarihinden itibaren 1 ay içerisinde dava açmaya mecburdurlar .Bu müddetin geçirilmesi ile dava hakkı düşmüş sayılmaz. Davanın reddi halinde Yönetim kurulu üyeleri tazminat talebinde bulunamazlar. 

GENEL KURUL TUTANAĞI : 

Madde 37 - Genel kurul toplantılarının muteber olması için ortak kooperatif temsilcileri tarafından yapılan beyanlar ile varsa muhalif kalanların muhalefet sebeplerini , yapılan seçimler ile verilen kararları içeren bir tutanak düzenlenir.  Bu tutanakta  katılanların sayısı ile kullanılan oy sayısı ayrıca  gösterilir.

      Genel kurul tutanağının altı, Genel kurul başkan ve üyeleri ile Bakanlık temsilcileri tarafından imzalanır. GENEL KURUL KARARLARININ TESCİL VE İLANI : 

Madde 38 -Toplantıya çağrının usulüne uygun yapıldığını gösteren belgeler ile  ortaklar cetveli ve Genel kurul tutanağı toplantı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Ticaret Sicili memurluğuna verilmekle birlikte gerekli tescil ve ilan işlemi yaptırılır. 
 
 
 

BAKANLIĞA GÖNDERİLECEK BELGELER: 

Madde 39 - Toplantı gününden itibaren en geç 15 gün içinde, Yönetim ve Denetim kurulları raporları ile Bilanço, gelir - gider cetvelleri, Genel kurul toplantı tutanağı ortaklar cetvelinin  ve istenecek diğer evrakların onaylı birer örneği , Birliğin Ticaret siciline tescil edildiği  yerdeki İl Sanayi  ve Ticaret  Müdürlüğü'ne tevdi edilir. 

YÖNETİM KURULU

Seçimi ve Süresi : 

Madde 40 - Yönetim Kurulu, Genel kurulca en az bir, en çok dört yıl için seçilir ve en az üç üyeden  oluşur. Genel Kurulca böyle bir süre tespiti yapılmaması halinde  bir yıl için  seçilmiş sayılır.

      Yönetim kuruluna seçilen üye sayısı kadar  yede üye seçilir.

      Yönetim Kuruluna seçilecek üyelerin aynı kooperatifin  temsilcilerinden  olmaması şarttır.

      Süresi sona eren üyeler  yeniden seçilebilir. Genel kurul lüzumlu görürse Yönetim kurulu üyelerini her zaman değiştirebilir. 

SEÇİLME ŞARTLARI : 

Madde 41 - Yönetim kurulu üyelerinden aşağıdaki şartlar aranır :

1-  Türk vatandaşı olmak ve medeni hakları kullanma                     ehliyetine sahip bulunmak ,

2-  Birliğe ortak kooperatifin birinde Birlik temsilcisi olmak

3- Aynı türde başka bir kooperatifler birliğinde Yönetim kurulu üyesi olmamak

4-   Türk ceza kanununun zimmet , ihtilas , irtikap , rüşvet ve görevi kötüye kullanma, sahtekarlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti süistimal, ve Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümleri ile 1163 sayılı kooperatifler kanununa  göre mahkum olmamak,

5-    Aynı zamanda Birlik Denetçisi olmamak ,

6-   Birlik Denetçileri ile üçüncü derecede dahil ( Kendisi veya eşinin anne, baba, çocuk . büyükanne, büyükbaba ,torun , amca,hala,dayı ,teyze,kardeş,kardeş çocuğu) akraba olmamak  veya  aralarında iş ortaklığı bulunmamak, 7-  Birliğin faaliyeti ile ilgili  konular üzerinde ticaret yapmamak ,

      Seçilme şartları Denetim kurulu tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son verilir.

      Haklarında yukarıdaki suçlarla ilgili olarak kamu  davası açılmış olanların görevleri ilk genel kurul toplantısına kadar devam etmekle beraber Yönetim kurulunca bu durumdaki üyelerin Genel kurulca azli veya göreve devamı hakkında karar alınmak üzere  yapılacak ilk genel kurul gündemine madde konulur. 

GÖREV  VE  YETKİLERİ: 

Madde 42 - Yönetim kurulu , kanun ve anasözleşme hükümleri içinde ,Birliğin faaliyetlerini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır.

Yönetim kurulunun başlıca görev ve yetkileri şunlardır ;

1-    Yıllık Bilanço ile Gelir - Gider  hesabının ve

       tahmini bütçenin hazırlanmasını sağlamak ,

2-   Ortak kooperatifler ile ortak olmak için başvuranların anasözleşmede belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarını araştırmak,

3- Kredi alma işlerinde Birliğe kredi açacak       müesseselere olan taahhüt ve vecibelerinden  ortakları haberdar etmek ,

4-  Bakanlıkça  istenecek her türlü evrak ve  vesaiki  ibraz etmek , bilgi vermek ve denetim için gönderilen yetkili elemanlara gerekli kolaylığı göstermek ,

5- Birliği Resmi dairelerde , mahkemelerde  ve üçüncü şahıslara karşı temsil etmek ,

6- Dava açmak , sulh olmak veya  davalardan vazgeçmek ,

7- 1163 sayılı kanunun 42/6'ncı maddesi hükmü gereği genel kurulda karar almak şartı ile Birliğin taşınır veya taşınmaz malları satmak , rehine koymak veya mülkiyetlerini  aktarmak ,

8- Doğacak sorumluluk Yönetim kuruluna ait olmak üzere , bir veya bir kaç kişiyi  Birliği ilzam edecek  tasarrufta bulunmaya veya muayyen işlerde Birliği temsil etmeye yetkili kılmak ve Birlik personelini atamak ,

9- Defter , hesap ve kayıtların  mevzuat dairesinde  doğru olarak tutulmasını sağlamak ,

10- Birliğin amaçlarına ve ortakların  menfaatlerine uygun olarak , Birlik işlerini yürütmek ve gerekli kararları almak .    

GÖREV  BÖLÜMÜ  VE  TOPLANTILAR : 

Madde 43 - Yönetim Kurulu üyeleri, seçimi takiben yapacakları ilk toplantıda aralarında yeter sayıda murahhas üye seçerek yönetim kurulunca verilecek ünvanları kullanırlar.

 Yönetim kurulu, Başkanın bulunmadığı zamanlarda diğer yönetim kurulu üyelerinden birinin  çağrısı ile toplanır. Toplantı en az ayda bir defa ve en az yarıdan azla üyenin katılmasıyla yapılır.

      Kararlar toplantıda bulunanların çoğunluğu ile verilir. Oyların eşitliği halinde keyfiyet gelecek toplantıya bırakılır. Onda da eşitlik halinde, söz konusu teklif reddedilmiş sayılır.

      Toplantılarda bulunmayan üyeleri temsilen oy kullanamazlar. Üyeler, şahsi menfaatlerini ilgilendiren hususların görüşülmesi sırasında toplantıya katılamazlar.

      Özürsüz olarak üst üste üç toplantıda  hazır bulunmayan temsilci çekilmiş sayılır.

      Toplantılar Birlik Merkezinde yapılır. Ancak ortakların çoğunluğunun tasvibi ile başka herhangi bir yerde yapılabilir.

      Alınan kararlar tarih ve numara sırası ile Yönetim Kurlu karar defterine işlenir. Üyelerin isimleri kararın baş tarafına yazılır ve alt tarafı toplantıya katılanlarca isim yazılarak imzalanır.          

      Verilen karara karşı olanlarla çekimser kalanlar, karşı olma veya çekimser kalma sebeplerini kararın altına yazarak imzalarlar. 
 
 

BİRLİĞİN  TEMSİL  VE  İLZAMI : 

Madde 44 - Birlik adına düzenlenecek evrakın muteber olması veya Birliğin ilzamı için, Birlik ünvanı altında temsile yetkili iki kişinin  imzası gereklidir.  Yönetim kurulu , Birliği dışarıya temsil ve Birlik adına imza atmaya yetkili şahısları kararla  tespit eder  ve bu kararların noterlikçe onaylanmış bir sureti, imzalarla birlikte tescil edilmek üzere Ticaret Sicili memurluğuna verilir.

      Gerektiğinde yukarıdaki fıkra hükmüne göre hareket edilerek imza yetkisine sahip kimseler  değiştirilebilir. 

ÜYELİĞİN  BOŞALMASI : 

Madde 45-  Yönetim kurulu üyeleri istifa etmek suretiyle her zaman çekilebilirler.

      Kooperatif ortaklığı sıfatını yitirenlerin Yönetim kurulundaki görevleri sona erer.

      Herhangi bir sebeple Yönetim kurulu üyeliğinin boşalması halinde, Yönetim kurulunca aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler çağrılabilir. Eşit oy alanlar arasında kur'a çekilir. Yedek üyelerle de Yönetim kurulunun tamamlanamaması halinde , eğer yönetim kurulu toplantı nisabının altına düşmüşse  Denetim kurulu tarafından seçimler yapılmak üzere derhal Genel kurul toplantıya çağrılır. 

SORUMLULUK  VE  YASAK  MUAMELELER: 

Madde 46 - Yönetim kurulu Birlik işlerinin yönetimi için gereken titizliği  gösterir ve Birliğin başarısı ve gelişmesi olunda bütün gayretini sarfeder.

      Temsilciler, Yönetim kurulundaki  faaliyetleri sırasında öğrendikleri ticaret veya işletme sırlarını saklamakla yükümlüdürler.

       Yönetim kurulu gerekli defter ve belgeler ile Genel kurul evrakının muntazaman hazırlanıp, tutulup saklanmasından, gelir - gider hesabı ile yıllık bilançonun kanuni hükümlere  uygun olarak hazırlanıp  incelenmek üzere Denetçilere verilmesinden sorumludurlar.

      Yönetim kurulu üyeleri ve Birlik memurları, ortaklık işlemleri dışında kendisi veya başkası namına  bizzat veya dolaylı olarak , Birlikte , Birlik konusuna giren bir ticari muamele yapamaz.

      Yönetim kurulu üyeleri ve temsile yetkili kişiler , Genel kurulun devredemeyeceği yetkileri  kullanamaz.

      Yönetim kurulu üyeleri kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan müteselsilen sorumlu olup, Birliğe tazmin etmekle yükümlüdürler.

      Kusurlu olmadığını ispat eden üyeler ile , karara muhalif olup ,durumu hemen yazı ile Denetim kurulu üyelerine bildiren veya özrü nedeniyle toplantıda bulunamayan üyeler sorumluluktan kurtulurlar.

      Görevi sona eren üyenin iş gördüğü zamana ait sorumluluğu ayrılış tarihinden itibaren beş yıl devam eder. 

YÖNETİM  KURULU  ÜYELERİNİN ÜCRETLERİ: 

Madde 47 - Yönetim kurulu Başkan ve Üyeleri ile murahhas üyeler bu sıfatlarla yapacakları hizmet için aylık ücret  veya katılacakları her toplantı için huzur hakkı ve yapacakları görev seyahatleri için yolluk ödenir.

      Ödemenin miktar ve şekli Genel kurulca kararlaştırılır.

      Yönetim kurulu üyelerine Genel kurulca yukarıda nev'i ve miktarın  dışında herhangi bir ödeme yapılmaz. 

MURAHHAS  ÜYE : 

Madde 48 - Yönetim kurulu kararıyla üyelerden bir veya birkaçı Birliği temsil yetkisine haiz murahhas üye seçilebilirler.

      Murahhas üyelerin seçilmesi ve değiştirilmesi  ticaret siciline tescil ettirilir. 

MÜDÜR  VE  DİĞER  PERSONEL : 

Madde 49 - Yönetim kurulu, Birliğin mali ve idari işlerini yürütmek üzere bir müdür ile Birlik işlerinin gerekli kıldığı diğer  personeli istihdam edebilir.

      Bu şahıslar kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumludurlar.

      İstihdam edilecek personelin nitelik ve görevleri Yönetim kurulu  kararı ile  belirlenir.

      Bütçede belirtilmek şartıyla bu personele yönetim kurulunca tespit edilecek ücretler verilir. DENETİM  KURULU 

Seçimi ve süresi: 

Madde 50 - Genel kurulca en az bir yıl için  temsilciler arasından veya dışarıdan en az  iki veya daha fazla Denetim kurulu üyesi  ile bir o kadar da yedeği  seçilir.  Genel kurulca böyle bir süre belirlenmemişse bir yıl için seçilmiş sayılır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

      Genel kurul Denetim kurulu üyelerini her zaman değiştirebilir. 

SEÇİLME ŞARTLARI : 

Madde 51 - Denetim kurulu üyelerinde aşağıdaki şartlar aranır :

1-    Türk vatandaşı olmak ve medeni hakları kullanma

       ehliyetine sahip olmak.

2-   Türk ceza kanununun zimmet , ihtilas , irtikap , rüşvet ve görevi kötüye kullanma, sahtekarlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti süistimal, ve Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümleri ile 1163 sayılı kooperatifler kanununa  göre mahkum olmamak ,

3- Aynı zamanda Birlikte Yönetim kurulu üyesi , Birlik personeli ve Birlik personeli ile üçüncü derecede kan ve sıhri hısım olmamak, Yönetim kurulu üyeleri ile aralarında iş ortaklığı  bulunmamak. GÖREV  VE  YETKİLERİ : 

Madde 52 - Denetim kurulunun başlıca görev ve yetkileri şunlardır ;

1-  Yıllık Bilanço ve sonuç hesaplarını inceleyerek bu husustaki görüşlerini birlikte veya tek başına Genel kurula bir raporla bildirmek ,

2-   Birlik işlemlerinden bilgi edinmek ve gerekli kayıtların düzenli olarak tutulmasını sağlamak amacıyla  en az üç ayda bir defa Birliğin defterlerini incelemek ,

3-  En az üç ayda bir defa Birliğin nakit  mevcudu ile menkul değerlerini kontrol etmek ,

4-   Bütçe, Bilanço ve gelir - gider cetvelini denetlemek ,

5- Yönetim kurulunun ihmali halinde Genel  kurulu olağan veya olağanüstü toplantıya  davet etmek ,

6-  Yönetim kurulu üyelerinin kanun ve Anasözleşme hükümleri ile iyi niyet  esaslarına uygun davranmalarına nezaret etmek,

7- Yönetim kurulu üyelerinin gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını araştırmak , toplantı nisabının kaybedilmesi halinde boşalan bu üyeliklere geciktirmeksizin yeteri kadar yedek üye çağırmak ,

8-  Birlik ortaklarının Yönetim kurulu üyeleri ve Birlik personeli hakkındaki şikayetlerini  incelemek ve inceleme sonucunda yıllık raporunu hazırlamak ,

9-  Uygun gördükleri teklifi Yönetim kurulu veya Genel kurul gündemine koydurmak , 

Denetim kurulu üyeleri, görevleri çerçevesinde  işlerin ürütülmesinde gördükleri noksanlıkları , kanun ve anasözleşmeye aykırı hareketleri, bundan sorumlu olanların bağlı bulundukları organlara ve gerekli hallerde aynı zamanda Genel kurula  haber vermekle yükümlüdürler.

Denetim kurulu üyeleri Yönetim ve Genel kurul toplantılarına katılırlar. Ancak Yönetim kurulu toplantılarında oy kullanamazlar. 

SORUMLULUK : 

Madde 53 -Denetim kurulu üyeleri kanun ve Anasözleşme hükümleriyle kendilerine yüklenen görevleri hiç veya gereği gibi yapmamalarından doğan zararlardan  dolayı kusursuz olduklarını isbat etmedikçe müteselsilen sorumludurlar. Bunlar görevleri sırasında öğrendikleri ve açıklanmasında Birlik ve ortak kooperatifler için zarar umulan hususları açıklayamazlar.

Ayrıca, ortaklık işlemleri dışında kendi şahıslarını ilgilendiren hususlarda Birlik ile iş yapamazlar. 

DENETİM  KURULU ÜYELİĞİNİN  BOŞALMASI : 

Madde 54 - Denetim kurulu üyeleri istifa etmek suretiyle her zaman çekilebilirler.

Kanun ve anasözleşmede belirtilen şartları taşımadıkları ve sonradan kaybettikleri anlaşılan kişilerin üyeliği kendiliğinden  sona erer. Üyeliğin her hangi bir nedenle boşalması halinde yerlerine en çok oy alan yedekleri geçer , Yedeklerle beraber üye sayısı Genel kurulca belirlenen  sayısının altına düştüğü takdirde mevcut üye veya üyeler ilk Genel kurula kadar görev yapmak üzere yerine birisini seçerler. Yedeklerde dahil toptan boşalma olursa Türk Ticaret kanununun 351. Maddesinin son cümlesine göre hareket edilir. 

DENETİM  KURULU  ÜYELERİNİN ÜCRETLERİ : 

Madde 55 - Denetim kurulu üyelerine verilecek ücretin miktarı ile ödeme şekli, genel kurul tarafından tespit olunur.

BEŞİNCİ BÖLÜM 

BİRLİĞİN HESAPLARI VE DEFTERLERİ 

HESAPLAR 

Hesap Dönemi , Bilanço ve Netice Hesapları :

Madde 56 - Birliğin hesap dönemi takvim yılıdır.  İlk faaliyete geçildiği  yıldaki hesap dönemi , Birliğin kurulduğu tarihten başlar ve aynı yılın 31 Aralık tarihinde sona erer.

Yönetim kurulu her yıl 31 Aralık tarihi itibariyle envanter yapar , Bilançoyu ve gelir gider farkı hesaplarını hazırlayıp , Genel kurul toplantısından en az bir ay önce Denetim kurulu üyelerine verir. Denetim kurulu üyeleri bunları en çok 10 gün içinde inceleyerek müştereken düzenleyecekleri raporla birlikte Yönetim kuruluna iade ederler. Bilanço ve netice hesapları Genel kurul tarihinden en az 15 gün önce  Birlik merkezinde ortak kooperatiflerin  temsilcilerinin incelemesine sunulur  ve isteyenlere birer sureti verilir. 
 

GELİR  GİDER FARKI VE DAĞITIMI : 

Madde 57 - Gelir - Gider farkı Genel kurulca onaylanan yıllık Bilançoya göre tesbit edilir. Gelir-Gider müspet farkının: 1-   % 20 'si yedek akçeye

2-   % 5 ' i fevkalade yedek akçeye

3-  % 1 ' i 1163 sayılı kanunun 94. Maddesi  uyarınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı emrindeki fona

4-  % 50 ' i Yatırım ve Geliştirme fonuna

5-  % 14 ' ü Ortaklar ve Birlik personeli için Sosyal yardım fonuna

6-  % 10 ' u Eğitim fonuna ayrılır.

7- Yedek akçeler ortaklara dağıtılmaz. Yönetim ve Denetim kurulu üyelerine kazanç üzerinden pay verilmez. Sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaz. Birlik yalnız ortaklarıyla iş yapar. 
 
 

YATIRIM  VE  GELİŞTİRME  FONU : 

Madde 58 - Bu fon Birliğin amaçlarını gerçekleştirmesi için yapılacak yatırımlarda kullanılır.

Fon gelirleri :

1-   Müspet  gelir - gider farkından ayrılacak  % 50'lerden.

2- Devlet kurum veya müesseselerince yapılacak yardımve diğer bağışlardan meydana gelir. 

SOSYAL YARDIM  FONU: 

Madde 59 - Birliğin personeli için yardım fonu oluşturmak ve bunları işletmek amacı ile bir sosyal yardım fonu tesis olunur, Bu fon müspet gelir - gider farkından ayrılacak    % 14'lerden meydana gelir  ve ortak kooperatifler ile Birlik personeli için sosyal faaliyetlerde kullanılır. 

EĞİTİM  FONU: 

Madde 60 - Bu fon müspet gelir - gider farkından ayrılacak % 10'lardan meydana gelir ve Eğitim işlerinde kullanılır. 

DEFTERLER : 

Tutulacak Defterler :

Madde 61 - Birlikte aşağıdaki defterlerin tutulması zorunludur.

1-  Yevmiye defteri

2-  Defteri kebir

3-  Envanter defteri

4-  Karar defteri

5-  Ortaklar defteri

      Birlikte bu defterlerden başka , kasa defteri ve işin mahiyeti ve öneminin gerektirdiği diğer defterlerde tutulur.

ALTINCI BÖLÜM 

DAĞILMA VE TASFİYE 

BİRLEŞME VE DEVİR: 

Madde 62 - Genel kurul Birliğin konu  ve amaçları ile ilgili diğer bir Birlikle birleşmesine  ve bir kamu tüzel kişisine , yada herhangi bir derneğe devredilmesine karar  verebilir . Bu hallerde  1163 sayılı kooperatifler kanunun 84 ve 85. Maddelerine göre işlem yapılır. 

DAĞILMA SEBEPLERİ : 

Madde 63 - Birlik aşağıdaki hallerde dağılır ;

1-   Ortak sayısının 7'de aşağıya düşmesi halinde,

2-   Genel  kurul kararıyla,

3-   İflasın açılmasıyla,

4- Kanunlarda öngörülen diğer hallerde , Sanayi ve Ticaret Bakanlığının mahkemeden alacağı karar üzerine,

5-  Diğer bir Birlik ile birleşmesi veya devralınması suretiyle,

6-   Üç yıl olağan Genel kurulunu yapmaması halinde,

7-  Amacına ulaşmak imkanının kalmadığının Sanayi ve Ticaret Bakanlığının tespiti halinde mahkemeden alacağı karar ile, dağılır.

TASFİYE  KURULU : 

Madde 64 - Tasfiye kurulu Genel kurlun seçeceği en az 2 kişiden oluşur. Genel kurul bu hususta Yönetim kurulunu da görevlendirebilir. Genel kurulca tasfiye kurulu için bir seçim veya görevlendirme yapılmadığı takdirde tasfiye  işlerini Yönetim kurulu  yürütür. Bunlar Genel kurulca her zaman  azil ve yerlerine yenileri tayin olunabilir.

      Tasfiye kurulunun  yukarıdaki fıkraya göre oluşturulmasına imkan bulunamaması halinde  ortaklardan birisinin başvurusu üzerine mahkemece tasfiye memurları atanacağı gibi , ortağın talebine istinaden, tasfiyeye memur kişilerin haklı sebepler dolayısıyla azli  ile yerlerine yenilerinin  atanmasına da karar verebilir.

      1163 sayılı kanununun 56. Maddesinin 1. Fıkrasının 3. Bendi ile 62 maddesi hükümleri  tasfiye kurulu üyeleri hakkında uygulanır. Tasfiye kurlu üyelerine tayin eden merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.

      Yönetim kurlu tasfiye memurlarını Ticaret Siciline tescil ve  ilan ettirir. 

TASFİYE MEMURLARININ GÖREVLERİ VE TASFİYENİN YÜRÜTÜLMESİ: 

Madde 65 - Tasfiye Kurulu , tasfiye kurulunun  işlerinin bir an önce bitirilmesi  için  çalışmakla yükümlü olup , tasfiye işlemlerine ilişkin görevlerini aşağıdaki şekilde yürütülür ;

1-   Dağılma ,tasfiye kurlunca Ticaret Siciline tescil ettirilir ve Ticaret Sicil Gazetesi  ve mahalli  bir gazetede birer hafta ile üç defa yayınlanacak ilanla alacaklılar tasfiyeden haberdar edilerek bir yıl içinde alacaklarını beyana davet edilir.

2-  Tasfiye süresince Birlik ünvanı “ Tasfiye Halinde ” ibaresi ilave edilerek kullanılır.

3-   Birlik Genel Kurulu  aksine karar vermiş olmadıkça  tasfiye memurları menkul malları pazarlık veya açık arttırma usulüyle  satabilir. Gayrimenkullerin satılma şekli  Genel Kurul kararıyla belirlenir.

4-   Tasfiye memurları göreve başladıkları zaman ,Birliğin dağılma  kararının  verildiği  tarihteki durumu inceleyerek varlıkları, alacakları, borçları gösterir bir envanter defteri ile açılış Bilançosu hazırlar, ayrıca Birliğin mevcut  ortakları ile bunların alacak ve borç durumlarını gösterir bir cetvel tanzim edilir.

5-  Birliğin eskiden başlamış olup da henüz bitirilmemiş olan işlerinden tamamlanması mümkün olanlar tamamlanır. Taahhütler yerine getirilir, alacaklar ve gerektiğinde ödenmemiş sermayeler tahsil edilir.

6-  Birlik borçlarının mevduatlarından fazla olması halinde tasfiye memurları durumu mahkemeye bildirir.

7-  Tasfiye sırasında tasfiye  kurulu kararlarının yer alacağı bir tasfiye defteri tutulur. Tasfiyenin Yönetim kurulunca yürütülmesi halinde Yönetim kurulu karar defteri  tasfiye defteri olarak kullanılır.

8-  Tasfiyenin uzun sürmesi halinde her yıl sonu ara Bilançolar ile tasfiye sonunda kesin Bilanço hazırlanır ve Genel Kurula sunulur.

9-  Gayrimenkul satışının görüşüleceği toplantılar hariç olmak üzere tasfiye süresince yapılacak Genel kurul toplantılarında Genel kurul toplantı nisabı aranmaz.

10- Birlikten alacaklı oldukları belirlenenlerin alacak tutarları ile muaccel olmayan ve tartışmalı olan borçlara karşılık düşen meblağ notere tevdi olunur.

11- Birliğin borçlarının ve pay bedellerinin ödenmesinden sonra kalan miktar dağılma anında kayıtlı ortaklar veya hukuki halefleri arasında ödenmiş sermayeleri ile orantılı olarak dağıtılır.

12- Tasfiyenin sona ermesinden sonra Birlik ünvanının sicilden silinmesi tasfiye memurlarınca Sicil memurluğundan talep edilir. 

YEDİNCİ BÖLÜM 

ÇEŞİTLİ  HÜKÜMLER 

Bakanlık ile diğer Kurum ve Kuruluşların denetimi : 

Madde 66 - Birlik Sanayi ve Ticaret Bakanlığının denetimine  tabidir. Birlik görevlileri Birliğe ait mal, para ve para hükmündeki kağıtları ve gizlide olsa bunlarla ilgili defter ve belgeleri istenildiğinde müfettişlere, kooperatif kontrolörlerine ve kredi kuruluşlarının denetim görevlilerine göstermek, sayması ve incelemesine yardımda bulunmak, istenilen bilgileri gerçeğe  uygun  ve eksiksiz olarak vermek ve doğru beyanda bulunmakla yükümlüdürler. 

SİYASİ  FAALİYET  YASAĞI : 

Madde 67 - Birlik siyasi maksatlı ve genel güvenlik , asayiş ve kamu düzenini bozmaya yönelik faaliyet gösteremez ve Birlik faaliyetleri bu maksatlara alet edilemez.

Birlik  Siyasi partilerden veya teşekküllerden ve birinci fıkrada belirtilen faaliyetlerde bulunan kişi  ve teşekküllerden her hangi  surette maddi yardım kabul edemez, bunlara maddi yardımda bulunamaz. Birliğin Yönetim ve Denetim kurulları Birliği temsilen Siyasi partilerin yapacakları her türlü toplantılara katılamazlar. 

İLAN  VE  REKLAM : 

Madde 68 - Birlikçe tanıtım amacıyla yapılacak ilan, reklam ve açıklamalar eksik  ve gerçeğe aykırı olmayacağı gibi yanıltıcı bilgi ve unsurları taşıyamaz. 

KANUN  HÜKÜMLERİNİN  UYGULANMASI : 

Madde 69 - Bu anasözleşmede açıklık olmayan hallerde 1163  sayılı kooperatifler kanunu ile Türk Ticaret Kanununun Anonim şirketlere ait hükümleri uygulanır. BİRLİĞİN İLK YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELERİ: 

Madde 70 - İlk Genel Kurulu toplantısına kadar görev yapmak üzere Ek 1'deki  Kurucu ortaklar Yönetim ve Denetim kurullarına seçilmişlerdir. 

KURUCULAR: 

Madde 71 - Ek 1'de isimleri, Kooperatif ünvanları, taahhüt ve tediye  ettikleri sermaye payları ile imzaları bulunan :

1- Kurucu ortaklar bu anasözleşmenin 14. Maddesinde belirtilen ortaklık şartları taşıdıklarını

2- İlk Yönetim kurulu üyeleri ile Denetim kurulu üyeleri,  bu anasözleşmenin 40. ve 50. Maddelerinde belirtilen seçilme  şartlarını taşıdıklarını beyan ederler. KURUCU KOOPERATİF VE TEMSİLCİLER  

1-   S.S. İLKE K.Y.K.    Safiye TEPEDELEN

2-   S.S. BOYUT K.Y.K.    Muharrem ÖZCAN

3-   S.S. AKEMEK K.Y.K.    İsmet YILMAZ

4-   S.S. ÖZ ESNAF VE SAN. K.Y.K.     Mehmet ALKAN

5-   S.S. SASER K.Y.K.           Fazıl ERGENÇ

6-   S.S. YUNUS EMRE K.Y.K.          Hamit BAYKARA

7-   S.S. İREM 91 K.Y.K.           Özkan AKDEMİR

8-   S.S. ONDAL K.Y.K.              Korkut KIRÇIN

9-   S.S. HALKKENT K.Y.K.      Doğantürk ŞİMŞEK

10- S.S. SEVİN 94 K.Y.K.       Burhanettin GÜNER

11- S.S. CAN 91 K.Y.K.       Mustafa BEKTAŞ

12- S.S. YENİ AY K.Y.K.              Ali Osman ÇAVUŞOĞLU

13- S.S. YENİDOĞAN FİLİZ K.Y.K.         Yaver YILMAZ

14- S.S. BEYAZBAŞAK K.Y.K.            İlhan BEYLER

15- S.S. ESEN KORU K.Y.K.          Ahmet ULUSOY

16- S.S. İLKÖZLEM K.Y.K.              Cumali ÜNLÜ

 

ELVANKOOP YÖNETİM KURULU ÜYELERİ 

1- BİRLİK BAŞKANI  : Nizamettin BEKAROĞLU

2- BİRLİK BŞK. YRD.  : Doğantürk ŞİMŞEK

3- BİRLİK BŞK. YRD. : Kemal YILMAZ

4- BİRLİK BŞK. YRD. : Nevzat TORUNLAR

5- BİRLİK BŞK. YRD. : A. Fuat KAPLAN

6- BİRLİK BŞK. YRD. : İsmet ÖZBAY

7- BİRLİK BŞK. YRD. : Suzan YILMAZ 
 

ELVANKOOP DENETİM KURULU ÜYELERİ 

1-  İbrahim DEMİROL

2- Savaş MALÇOK 
 
 

1- S.S. Elvanköy Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği Anasözleşmesi  Ankara 33. Noterliğinin 29 Kasım 1991 tarihinde 22428 yevmiye ile  onaylanmış olup, 06.12.1991/328-1027 tarih ve sayı ile Sanayi ve  Ticaret Bakanlığınca kuruluşuna izin verilmiştir. 12 Aralık 1991/2922  tarih ve sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmıştır.

2- Anasözleşmenin 3. , 5. Maddelerindeki değişiklikler, 22 Haziran  1998/4566 tarih ve sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmıştır.

3- 43. Madde değişikliği 15 Mayıs 2002/5548 tarih ve sayılı Ticaret Sicil  Gazetesinde yayınlanmıştır.

4-  Elvankoop Ticaret Sicili 06/85076'dır.